Stichting OSO-Rotterdam

Stichting OSO-Rotterdam is het overlegplatform van de Rotterdamse afdelingen van de ouderenorganisaties KBO, PCOB, R.O.B. en NOOM.

Ouderdom komt met gebreken

Ouderdom komt met gebreken zeggen ze maar is dat wel zo? Twee derde van de 80 plussers is helemaal niet kwetsbaar. 

Nederland vergrijst maar dat wil zeker niet zeggen dat de groeiende groep ouderen in onze samenleving ook een kostenpost vormt. Het beeld dat er algemeen over ouderen bestaat is dat ze veel zorg nodig hebben, kwetsbaar zijn en niets meer voor de samenleving kunnen betekenen. Het merendeel van de ouderen heeft echter nog een actief leven. Ze leveren vaak nog een bijdrage door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, oppassen op de kleinkinderen of helpen mensen die dat nodig hebben.

Natuurlijk is het zo dat er lichamelijke en/of geestelijke klachten ontstaan naarmate je ouder wordt maar dat hoeft zeker niet te betekenen dat je niets meer kan. 

Wij willen graag de beeldvorming die er over ouderen bestaat ombuigen. In ons speerpuntenboekje onder punt 7 kunt u lezen wat wij willen veranderen en hoe we dat willen doen.

Onze samenwerkingspartner ANB0 heeft een mooi artikel over ‘ouderdom komt met gebreken’ op haar site gezet. Hierin vertelt Hanna Willems, klinisch geriater en internist ouderengeneeskunde in het Amsterdam UMC, over haar werk met ouderen. Ook ziet zij dat de vaak negatieve beeldvorming over ouderen niet klopt. Ze geeft in het artikel ook nog tips waarmee ouderen beter voorbereid de toekomst in kunnen zonder kwetsbaar te zijn.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *