Ouderen in Rotterdam: Veilig Vooruit !!!

Verkeersveiligheid is een onderwerp waar het vaak over gaat in de kranten en het nieuws en ook op verjaardagen en bij de bridgeclub.  We hebben er namelijk allemaal dagelijks mee te maken; je veilig voelen in het verkeer is voor iedereen belangrijk. Daarom staat het hoog in het vaandel bij de gemeente Rotterdam!

In het nieuwe verkeersveiligheidsplan de gemeente veel aandacht voor senioren. Vandaar ook dit bericht: graag brengen we jullie op de hoogte van onze plannen, trainingen en bijeenkomsten. Wilt u het plan lezen, kijkt u dan op https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/verkeersveiligheid/

Waarom meer aandacht voor de Rotterdamse ouderen? Dit heeft verschillende aanleidingen waaronder het feit dat we steeds ouder worden, dat is natuurlijk mooi maar dat betekent ook vaak dat we langer zelfstandig blijven wonen. In combinatie met het feit dat familie en vrienden niet altijd allemaal om de hoek wonen betekent dit, dat men voor een groot deel zelf moet zorgen voor het huishouden en de boodschappen. Vandaar dat het van groot belang is om aandacht te besteden aan hoe we vitaal kunnen blijven! Vanuit de afdeling Mobiliteit zijn we, in het kader van de senioren, daarom niet alleen bezig met het van a naar b komen maar ook hoe we van dienst kunnen zijn bij het verantwoord in beweging blijven! Genoeg over het waarom: Wat gaan we doen in de periode 2019-2023?!

Veilig Doortrappen
We sluiten aan bij het landelijke programma ‘Veilig Doortrappen’ bedoeld om ouderen zo lang mogelijk veilig op de fiets te houden. Zo blijft u mobiel en actief en hoofdzaak is dat het ook gewoon leuk en lekker is om erop uit te gaan. Waar nodig met wat aanpassingen om veilig te blijven fietsen. Wilt u meer weten over het programma, dan kunt u een kijkje nemen op de site www.doortrappen.nl of zegt u; “Wat leuk, ik wil dit in mijn wijk en zou hier wel een bijdrage in willen leveren!”, laat het ons dan weten, u kunt mailen naar: l.weber@rotterdam.nl Bijeenkomsten over veiligheid.
We gaan de komende jaren elk jaar een of meerdere grote bijeenkomsten organiseren over ‘veiligheid’ voor ouderen. Tijdens deze bijeenkomsten gaan we met u in gesprek over hoe we er samen voor kunnen zorgen dat u zich veilig u voelt in de stad, dat u het prettig vindt om in de stad te lopen en hoe we eraan kunnen werken dat u zich veilig voelt in het verkeer.
Dit doen we samen met het team Verkeersveiligheid van de gemeente Rotterdam.  Ook kijken we of we aansluiting kunnen vinden bij FitFestivals. Dit zijn evenementen waar ouderen informatie en advies krijgen over gezondheid en vitaliteit en waar verkeersveiligheid ook een onderdeel van zal uitmaken. Opfriscursus rijvaardigheid, scootmobiel en e-bike trainingen
We gaan met Veilig Verkeer Nederland de wijken in naar plekken waar veel ouderen wonen. Elk jaar organiseren we opfriscursussen voor uw rijvaardigheid en scootmobiel- en e-bike-trainingen.

Verbeteren looproutes
We onderzoeken looproutes die veel ouderen gebruiken en bekijken hoe we die kunnen verbeteren. Soms zorgen kleine aanpassingen zoals het plaatsen van een bankje of het weghalen van losse stenen al een hele goeie verbetering. Verkeersveilige voorwaarden toekenning scootmobielen
In samenwerking met de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling doen we onderzoek naar de verkeersveiligheid van verschillende type scootmobielen die we aan burgers toekennen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Vervoer: gratis of voor weinig
Wij bieden u allerlei verschillende vormen van vervoer aan waarmee u voor weinig geld of zelfs gratis mobiel en zelfstandig kunt gaan en staan waar u wilt. Een overzicht vindt u onder: www.rotterdam.nl/wonen-leven/65+-en-actief/ en ga dan naar het groene kopje 65+ magazine 2016 -2017 en klik hierop. Op pagina 36 en 37 vindt u de informatie.
Kortom: handen uit de mouwen en aan het werk! Wij kijken ernaar uit om aan de slag te gaan en hopen u te mogen ontvangen tijdens een van de bijeenkomsten of trainingen!